Přejít na menu

Kuchání a porcování kapra

Správa článků

Vyhledávání Vyhledávání
23.12.2014 20:58
,
Počet přečtení: 780
Jak vykuchat a naporcovat kapra. 

Kuchání 

  • naříznout břicho od řitního otvoru směrem dopředu
    • ale nožem jen lehce do břicha, nezastrkávat čepel
    • přes prsní ploutve můžou být silnější kosti, tam to můžu rozcvaknout porcovacíma kleštěma
  • pak jen ruakama vyvalit vnitřnosti a hotovo
    • bacha na žluč (uprostřed dole, tmavý váček - ale často ani nenajdu)

Porcování

Nejlepší způsob je dělat filety odřízlé od žeber:

  1. Odříznout hlavu (včetně skřele a přední ploutve)
    • je potřeba pořádně zatlačit
  2. Naříznout hřbet ze dvou stran kolem hřbetní kosti
    • směrem od odřízlé hlavy
  3. Odříznout filetu z celé strany kolem páteře a opatrně po žebrech až dolů
    • lepší je mít filetu co odřezávám nahoře
    • začít od hlavy
    • žebra jsou pružná, ale něco tam vždycky zůstane... aspoň bude na polívku!
    • neodřezávat ploutve, pokud chceme dál odeřezávat kůži, protože se to za to dobře drží
  4. Při porcování odříznout spodní část - pupek
    • spodní část (širší a tenká, dva nebo tři kusy) je bez kostí
    • horní část (tlustší a užší, většinou tři kusy) je s kostma
  5. (případně odříznout kůži - griblovat)
    • položit filet kůží dolů
    • začít od ocasu (proto bylo lepší ho neřezat!)
    • držet spíš za kůži
    • nůž na plocho

Moje rady z vlastní praxe:

  • nejde to tak lehce jak na videu tomu chlápkovi, on už to musí mít předchystaný a je to prostříhaný :)
  • jako každej rok budu nadávat a dělat to dvě hodiny (ne, po pěti letech už jenom hodinu i s hraním s děckama s kapří hlavou:))
  • musím se smířit s tím že zůstane maso u hřbetu i žeber, aspoň bude na polívku
  • řezání jednoduše kolem žeber nožem naplocho není možný bez toho aby tam zůstávalomaso u kostí - už kvůli tomu, že nůž je rovnej a žebra zaoblený!
  • dost se hodí používat utěrku (hadrovou nebo papírový) aby ryba neklouzala
  • odřezávání kůže - nejhorší je začátek, když se to za kůžu nedá chytat... pak už to griblování jde docela dobře, stačí silně tlačit nůž ploše ke stolu... ani toho konce netřeba se bát
Vytvořil 23. prosince 2014 ve 20:59:11 mira. Upravováno 7x, naposledy 24. prosince 2023 v 09:32:23, mira


Diskuze ke článku

Vložení nového komentáře
*
*
*